Indkøbskurv

Gratis levering på alle ordre over 1000 DKK

kølebord guide

Kølebord – Den store guide

Professionelle køleborde, med arbejdsplads er alfa omega i det professionelle køkken, uanset om du driver en restaurant eller en cateringforretning. Det er her du forbereder serveringerne, fra råvarer til færdigt produkt. Det gør personalets job lettere, både hvad angår forberedelser og rengøring, og sikrer at dine kunder får et kvalitetsprodukt hver eneste gang de bestiller hos dig.

Denne guide vil prøve at guide dig gennem hele processen når der skal vælges nyt udstyr til dit køkken, lige fra overvejelse til det endelige køb.

Hvad er et kølebord?

Uanset om du har brug for et bord med køl eller frost, så er denne arbejdsstation noget af det vigtigste i dit køkken. Her forberedes, tilberedes og opbevares produkter, råvarer og service. De kølede varianter kan samtidig opbevare en del af dine råvarer så de er let tilgængelige, og dermed kan du spare tid når forberedelserne går i gang til den næste servering. Bordene er alle stærke, holdbare og alsidige i deres anvendelse. De mange varianter der findes på markedet, er ofte i stål som er let at holde hygiejnisk rene efter brug. Du kan desuden få borde med sten- eller marmortoppe, hvis du for eksempel skal bruge et bord som kunderne selv anvender ved forskellige slags selvbetjening. Her tænkes nemlig ikke kun på brugervenlighed, men også på udseende som måske skal passe ind i et tema i din forretning.

Fordelene ved kølebord

Bordet er ofte et af de vigtigste steder i det professionelle køkken. Her forbereder, anretter og producerer man mange retter der skal ud til de ventende gæster. Så at spare lige netop her er nok det forkerte sted. Når du køber et godt kølebord, er fordelene blandt andet;

  • Arbejdsplads
  • Rengøringsvenlig arbejdsplads
  • Opbevaring, hvis du køber et bord med skuffer og/eller skabe så råvarer og andet er lige ved hånden. Ergo du sparer tid når du ikke skal rundt i køkkenet og finde alting
  • En arbejdsplads som giver dig varierede muligheder for benyttelse i køkkenet.
  • Du vælger selv størrelsen på den arbejdsplads du får og har behov for
  • Ved valg af kølebord kan du opbevare dine råvarer let tilgængelige og på hygiejnisk vis lige hvor du skal bruge dem.
  • I kølebordet kan du opbevare færdigretter til opfyldning på for eksempel en buffet
En helt klassisk kølebord med 3 døre
Her ser du et helt klassisk kølebord med 3 døre

Vælg hvilket kølebord der passer bedst til dit behov

Da alle køkkener er forskellige, er der også forskellige behov når man skal vælge det rette kølebord. Der er forskel på mængderne der skal igennem, og forskel på hvordan man foretrækker at gøre tingene. Netop derfor kan du næsten sammensætte dit kølebord som du vil. Producenterne er nemlig godt klar over, at ingen køkkener er ens og har derfor gjort det muligt for kunderne at sammensætte de forskellige varianter som det passer dem bedst. Så inden du bestiller dit næste kølebord, så gør dig visse overvejelser, så det er den rette arbejdsplads du får ind ad døren når fragtmanden bringer dig dit bord.

Standard kølebord

Det klassiske kølebord er som oftest et simpelt design i rustfri stål, med arbejdsplads i fuld bredde og helt plan overflade. Skabe eller skuffer i bordet er kølede, men det er også muligt at få fryserum hvis man har brug for det. Kølebordene er ofte i forskellige dybder som man vælger når man bestiller bordet, hvor man som regel kan vælge imellem slim, standard eller dybe modeller.

Kompakte køleborde

Ideelle for køkkenet som gerne vil optimere pladsen, da motoren ofte er placeret under skabe eller skuffer for at spare pladsen i bredden, men uden at give køb på den medfølgende opbevaringsplads.

Lave køleborde

Navnet siger næsten sig selv, da disse borde er lavere end et normalt arbejdsbord (>650mm) At vælge et lavt kølebord kan være en fordel hvis ikke bordet skal bruges til decideret arbejdsplads, men mere som opbevaring og supplerende bordplads. Disse borde kan blandt andet på grund af den lave højde, bruges til at placere andre køkkenmaskiner på, som så får en bedre arbejdshøjde samtidig med at du stadig får kølepladsen under bordpladen. Kølemotoren på disse modeller er ofte placeret i den ene side, hvilket udvider bordpladsen men selvfølgelig også kræver lidt mere af den plads hvor bordet skal stå da det fylder i bredden.

Køleborde med skuffer

Mens de fleste køleborde er med skabe, så er det dog ikke alle steder at dette passer ind. Derfor kan du også konstruere dit nye kølebord med skuffer i stedet for skabene, så bordet passer ind i dit køkken og til det du har behov for. Nogle synes at skufferne er lettere at organisere sine ting i, og andre synes at skabene er lettest at have med at gøre. Vælger du bordet med skuffer, har du stadig køleplads i disse og design af bordet gør at de holder fint på kulden selvom du åbner og lukker dem igen og igen i løbet af en arbejdsdag.

Køleborde med glasdøre

Et kølebord med glasdøre fungerer fuldstændig som et med almindelige skabe og låger, her kan du bare se ind til de ting du har opbevaret. Dette kan for eksempel bruges steder hvor kunden selv skal betjene sig, og derfor skal kunne se varen inden dørene åbnes. Bordet er også brugt i det professionelle køkken hvor brugerne gerne vil kunne se hvad der står i skabet, og dermed spare tid på at lede efter den rette dør at åbne.

Køleborde til kantiner

Et kølebord til kantiner er specielt indrettet til at indeholde kantiner på bagsiden af bordpladen. På de fleste af disse borde har du samtidig skabe så du kan opbevare dine produkter på køl indtil de eventuelt skal bruges i kantinerne på bordet. Dette bord er blandt andet velegnet til en buffet, eller til andre arrangementer hvor kunden selv skal betjene sig. Bordet er også brugt i for eksempel en sandwichbar eller andre steder hvor personalet skal kunne komme let til produkterne for at fremstille den næste ordre til kunden

Køleborde til Pizzafremstilling

Kølebordet er ofte let genkendeligt med granittop og plads til kantiner til opbevaring af diverse ingredienser til pizzaen. Bordet er typisk kølet for at kunne opbevare produkterne under forsvarlige forhold, før og under brug. Kantinerne bruges ofte til ingredienser som salat, ost, kød osv. som skal være let tilgængelige når pizzabageren skal have lagt fyld på den næste pizza. Der er naturligvis låg på kantinerne når ikke indholdet skal bruges, for at kunne holde indholdet frisk indtil brug. De fleste køleborde som bruges i et pizzeria, er med skabe hvor der kan opbevares ekstra råvarer, redskaber til brug ved tilberedelse af pizza og andre ting der skal være lette at komme til når kundens pizza skal forberedes i en fart.

Kølebord til salat (saladette)

Kølebordet er som oftest med skabe og skuffer, og har plads til kantiner i toppen. Derfor er dette bord særdeles velegnet både til selvbetjening og til betjening af personalet. Kølebordet kan indeholde alverdens ingredienser til en lækker salat, både diverse grøntsager, ris, pasta og dressinger og have ekstra af det hele opbevaret i skabe eller skuffer, så det er let at komme til og let at fylde op hvis kantinerne bliver tomme.

kølebord skuffer
Du kan ofte selv vælge hvordan du vil kombinere dit kølebord med skuffer og døre,

Skal du have skuffer eller skabe i dit kølebord?

Det er der nok rigtig mange meninger om, og i sidste ende kommer det da også an på hvad du selv føler dig bedst tilpas med. Det ene er ikke bedre end det andet, så vælg det du synes fungerer bedst for dig. Nogle kan bedst holde orden i dybe skuffer, og andre synes det er lettere med skabe. Overvej også om dit kølebord skal have højre eller venstre placeret køleenhed, hvilken vej er det mest praktisk for dig at have det blinde stykke som ikke er opbevaringsplads.

Kølebord med låger/skabe

  • Køleborde fås med næsten det antal skabe du ønsker og har plads til
  • Skabene er som regel tilpasset GN som er lette at organisere på pladsen i skabet
  • Låger fås i stål eller glas, så du selv kan vælge om man skal kunne se råvarer, eller hvad der eller ligger i skabene.

Kølebord med skuffer

  • Køleborde fås med op til otte skuffer, så du kan konstruere det bord du har brug for og plads til
  • Skufferne er tilpasset GN som er lette at oganisere i skufferne
  • Ofte er skufferne mere praktiske, det synes rigtig mange brugere, da skufferne skaber en kold brønd til at opbevare sine råvarer i. Nogle synes at skufferne lettere holder på den kolde luft selvom de åbnes tit, og derfor regner mange også skufferne for det mest energivenlige valg.

Montering af køleenhed

Kølesystemet (motoren) kan være placeret på flere forskellige pladser i kølebordet. Den mest passende placering vil ofte afhænge af bordet størrelse, og hvor det skal anvendes, dvs. let adgang til skabe og skuffer hvor køleenheden ikke må være i vejen.

Tip: kigger du på billeder af kølebord, så kan placeringen af køleenheden let spottes ved den synlige udluftning.

Sidemonteret

Placeringen af køleenheden i enten højre eller venstre side, kan ofte være praktisk hvis bordet skal stå så enheden kan få den blinde vinkel, og du stadig har let adgang til skuffer og skabe. Sidemonteret køling giver dog mindre plads til disse, men giver samtidig mulighed for fuld dybde på dem.

De sidemonterede køleenheder er desuden lette at komme til når det kommer til den nødvendige rengøring. Man kan let komme til både motor og udluftning fra fronten, og enheden har naturlig og let airflow omkring den.

Fordele

  • God adgang til daglig rengøring
  • Fuld dybde i skabe og skuffer
  • Ekstra bordplads
  • God og uhindret ventilation

Montering under skabe

Her er køleenheden placeret under skuffer og skabe for at reducere pladsforbruget når kølebordet skal placeres i det travle køkken. Du vil nyde godt af både opbevaring og bordplads, men i en mere kompakt udgave.

Fordele

  • God adgang til daglig rengøring
  • Reduceret pladsbehov
  • Mindre belastning af køleenheden
  • Alle de daglige fordele ved et kølebord, bare i mere kompakt design

Montering på bagsiden

Køleenheden er placeret bag på bordet og giver dermed et mindre pladsforbrug til bordet. Men du kan stadig nyde godt af både opbevaring og arbejdsplads, bare i mindre udgave. Når køleenheden er placeret på bagsiden af bordet, skal du huske at give bordet plads så enheden har fri og uhindret ventilation.

Fordele

  • Reduceret pladsbehov
  • Alle de daglige fordele ved et kølebord, bare i mere kompakt design

Ulemper

  • Skal stå mere frit så bordet har ventilationsmulighed
  • Rengøring kræver lidt mere arbejde, da bordet skal flyttes ved rengøring

Størrelse og kapacitet af dit kølebord

Et kølebord med arbejdsplads og opbevaring er en populær måde at indrette og skaffe god plads i det moderne storkøkken. Et kølebord kombinerer det praktiske med det let tilgængelige, både hvad angår plads til at arbejde, men også til at have sine råvarer tæt på og lette at komme til. Mange mener så måske, at det er nok at tjekke hvor meget plads man har, og så bestille sit nye bord. Men der er flere ting man lige skal overveje inden man lægger sin bestilling. Det er altid godt at få gjort sit forarbejde ordentligt inden man køber ny indretning, så man ender op med inventar man bliver glad for i mange år.

Her følger 5 gode råd inden du vælger dit nye kølebord:

  • Vær omhyggelig når du måler ud til dit nye kølebord. Når du er sikker på at have de rette mål, så mål endnu en gang. Det bliver dyrt hvis du får bestilt forkert, hvis dine mål ikke var korrekte. At skulle sende retur koster penge og tid, som du let kan undgå ved at gøre det rigtigt første gang.
  • Tænk over adgangen til dit bord, er det let at komme til opbevaringen, og er der plads nok omkring det til at arbejde ubesværet. Et kølebord som skal kunne åbne skabe eller skuffer ubesværet fylder mere end man måske lige regner med. Så når der måles, skal der lægges til for skabe og skuffer, plus plads til armbevægelser når der laves mad.
  • Kapacitet er lig med størrelse af den enhed du har brug for. Et køle eller fryseskab giver mange liter opbevaring, hvilket du ikke får i et kølebord. Så overvej hvor meget du har behov for at have plads til i bordet. Der er ingen grund til at købe hverken for stort eller for småt, det bliver du kun ked af i længden.
  • Overvej nøje hvad du skal opbevare i kølebordet, det er måske ting som regnes lidt anderledes i plads end det du normalvis ville opbevare i et køle eller fryseskab. Vær sikker på dit behov inden du bestiller.
  • Køber du efter GN kapacitet, så overvej hvilke størrelser du normal anvender. De skal kunne være i bordet, men der skal heller ikke være spildplads som du ikke kan udnytte fordi dine kantiner ikke passer med pladsen. Her er det også værd at overveje hvor mange hylder bordet kommer med, og om du skal have flere på grund af dine kantiners størrelse og den måde du gerne vil organisere skabe og skuffer.

Køling og afrimning

Køling og afrimning er begge naturlige elementer når det kommer til køleprodukter. Køletypen referer til hvordan produktet skaber den ønskede køling, mens afrimningstype fortæller dig hvordan den kommer af med rim og is. Alle køletyper er automatiske og vil virke forskelligt alt efter hvordan de er indrettet. Afrimning er automatisk, eller klares med god gammeldags knofedt.

Køletyper

Størstedelen af alle køleprodukter vil være ventilerede, statiske eller med blæser:

Blæser: Bruger en blæser til at fordele den afkølede luft

Ventileret: Bruger en fin forstøver til at fordele den afkølede luft

Statisk: Den kolde luft finder naturligt rundt i produktet og fordeler på den måde den afkølede luft

Afrimning

De fleste vil nok forbinde afrimning med en fryser, men køleskabe har også brug for at blive afrimet. Alle produkter som arbejder køling har mulighed for at danne frost eller rim, det er dog som før nævnt mest almindeligt i en fryser. Afrimning foregår enten automatisk, eller du må gøre det manuelt når det er nødvendigt.

Tilføjelser til valg af kølebord

Så længe et kølebord har en holdbar bordplade, som er let at holde ren og nok opbevaringsplads, så gør det faktisk det som er meningen. Men der findes diverse tilføjelser man kan lave, for at gøre bordet endnu bedre. Hvilke man eventuelt vælger, er helt op til én selv og de behov man har i sit køkken. Disse tilføjelser kan gøre det lettere at arbejde ved bordet, og måske gøre dit kølebord mere tilpasset til lige netop dit køkken.

Digital kontrol og betjening – de fleste køleborde i dag er faktisk med digital betjening, men du kan også stadig finde dem som har manuel. Digital betjening giver en mere nøjagtig indstilling er altid mere nøjagtig.

Selvlukkende låger/døre – vælger du et kølebord med selvlukkende skuffer og skabe, så står du ikke lige pludselig og har glemt at lukke, og dermed lukket alt kulden ud. Eller i værste tilfælde ødelagte råvarer. Så en lille ting som at låger selv lukker er en rigtig god idé

Udskiftelige lister – det er klart en fordel at vælge et kølebord hvor du let kan skifte isoleringslister selv, så der ikke skal kaldes på service når det skal gøres. At skabe og skuffer lukker tæt er særdeles vigtig i forbindelse med at spare på energi og ikke miste unødig meget køling. Så vælg et bord hvor listerne kan skiftes hvis der kommer huller, revner eller ikke lukker helt tæt mere på grund af ælde.

Lås – hvis sikkerhed er vigtigt for dig, så vælg et kølebord som kan låses af når det ikke er i brug

Stænkplade – De fleste køleborde bliver placeret op af en væg, så stænkpladen er måske mere til pynt. Men skal du have bordet stående frit, så kommer den helt til sin ret og hjælper med at skabe et mere hygiejnisk arbejdsområde.

Ben, ruller eller hjul

Mens faste ben skaber stabilitet, så er valget med hjul under kølebordet noget som giver dig mere frihed til at flytte rundt med bordet.  Rullerne er oftest brugt ved store og tunge borde hvor hjul måske mere er til de mindre. Men ved at vælge ruller på et større kølebord, kan det stadig flyttes selvom det er tungt. I de fleste tilfælde er både hjul og ruller mulige at låse, så bordet står fast når først du har flyttet det.

Hvilken strømforsyning

De professionelle køleborde, uanset størrelse, bruger en enkelfaset stikkontakt, med standard 3-ben. Dette betyder at du kan sætte et kølebord til i hvilket som helst køkken uden at skulle tilkalde en elektriker.

Bedste kølemiddel

Al køling kræver et kølemiddel (gas) for at kunne køle optimalt. Da der er mange forskellige slags, så kan det godt være svært at vælge den bedste, eller især at vælge den mest miljørigtige.

Ideelt skal du vælge produkter som bruger kølemidlerne R290 eller R600.

Disse er kendt som kulbrinter og har en lav indflydelse på den globale opvarmning (måles i GWP) GWP er en målemetode som angiver hvor meget varme gassen fanger i atmosfæren. Kølemidlerne er et miljøvenligt valg til dine køleprodukter. Det skal naturligvis lige nævnes, at disse gasser er brandbare, og derfor skal efterses og serviceres af faglært personale.

Du vil også støde på køleprodukter som bruger gasserne R134a, R404a og R452a (HFC). Disse kølegasser er kendt som HFC gasser og har en højere påvirkning af miljøet (GWP)

Så hvilken af disse gasser / kølemidler er så bedst?

Selvfølgelig er gasserne R290 og R600 bedst når man går ud fra hvordan de påvirker miljøet og den globale opvarmning. Dette støttes af, at de andre brugte gasser bliver udfaset indenfor ganske få år. HFC gasserne vil blive forbudte at bruge i nye produkter, men du må naturligvis godt bruge dine gamle køleprodukter der er forsynet med disse kølemidler. Men når du køber nyt, vil du ikke længe kunne få produkter som bruger de udfasede kølemidler/gasser.

Hvilket mærke af kølebord skal jeg vælge?

Der findes rigtig mange muligheder på markedet, så det er svært at vælge. De forskellige mærker har hver deres målgrupper, og produkter. Men som hovedregel som følges pris og kvalitet ad. Det er muligt at finde dit nye kølebord i næsten alle prisklasser, så det er udstyr, tilbehør og design der ofte ender med at være det udslagsgivende i valget.

Det er en jungle at finde rundt i de mange muligheder, så tag altid en sælger med på råd og forbered dig godt, så du ved nøjagtig hvad du mangler og har behov for. Forarbejdet du har gjort, kan være forskellen på om du bliver tilfreds eller ikke. Brug den tid det tager, det betaler sig i sidste ende.

Du kan se vores udvalg af kølebord her

Altid gratis levering

på alle ordre over 1000 DKK

1 års garanti

på alle Karmacools produkter

Vi passer på miljøet

Altid kun energivenlig udstyr

Altid 100% sikker betaling

Dankort / MasterCard / Visa